Een HTML-editor kiezen

Gepubliceerd door Kevin Van Eenoo op

Een HTML-editor is software waarmee je webpagina's kunt maken. Wie geen HTML-editor wil installeren op zijn computer, kan met een gewone teksteditor (bijvoorbeeld Kladblok voor Windows gebruikers) HTML-pagina's maken. Het voordeel van HTML-editors is echter dat deze programma's vaak heel wat extra functionaliteiten bieden (bv. syntaxiskleuring, automatisch aanvullen van code, ...). Ze kunnen meestal ook overweg met CSS (= code om HTML-pagina's op te maken).

HTML-editors bieden de mogelijkheid om de broncode te bekijken en bewerken. Daarnaast is er meestal ook een WYSIWYG-weergave. Dit staat voor What You See Is What You Get. Deze weergave laat je toe om meteen te bekijken hoe de webpagina er voor bezoekers zal uitzien.

Betaalde software Gratis software

Elke HTML-editor heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Kies je voor gratis software, dan zou ik gaan voor BlueGriffon of Notepad ++ aan. Zij volgen de nieuwe HTML5 standaard. BlueGriffon is cross-platform software. Die software werkt met andere woorden op verschillende besturingssystemen zoals Mac OS X, Windows, verschillende versies van Linux, ...